Het Natura 2000 gebied Engbertsdijksvenen ligt in het oosten van de provincie Overijssel in de gemeente Twenterand. Het wordt in het noordwesten begrensd door een stuwwal die loopt van Sibculo naar Kloosterhaar en in het oosten door de stuwwal van Bruinehaar. Het gebied heeft een oppervlak van ruim 1000 hectare en is in eigendom en beheer van Staatsbosbeheer.
De Engbertsdijksvenen is het restant van een groot voormalig veengebied (‘Boertangerveen’) dat in de huidige situatie voor een groot deel is afgegraven. Het veengebied herbergt een restant niet-afgegraven veen en ligt hierdoor hoger dan de omgeving. Vanaf de jaren vijftig zijn diverse maatregelen uitgevoerd om verdroging van de veenkern tegen te gaan en vernatting in de randzones te bevorderen. Het betreft met name interne maatregelen zoals het dempen of afdammen van sloten en greppels en de aanleg van dammen, waardoor het gebied is verdeeld in compartimenten. Deze compartimentering heeft in vrijwel alle delen van het gebied plaatsgevonden.
In het kader van Natura 2000 is er een beheerplan opgesteld voor Engbertsdijksvenen. Dit plan beschrijft de PAS-gebiedsanalyse en de in het kader van de PAS te nemen instandhoudingsmaatregelen. Op basis van het beheerplan wordt er gewerkt aan een nadere planuitwerking.
Opstellen monitoringsplan uistralingseffecten

Peilbuis aan rand van Engbertsdijksvenen
Aangezien de voorgenomen natuurherstelmaatregelen binnen het gebied Engbertsdijksvenen effect zullen hebben op de grondwaterstanden in de nabije omgeving, heeft het projectteam Berendrecht Consultancy gevraagd een monitoringsplan op te stellen. Doel hiervan is om te komen tot een grondwater monitoringsnetwerk waarmee voorkomende effecten van maatregelen vastgesteld, en hiermee samenhangende schademeldingen, beoordeeld kunnen worden.
Om te komen tot het ontwerp van het grondwatermeetnet zijn de volgende stappen doorlopen:
1. Vaststellen informatiebehoeften, meetdoelen en uitgangspunten
2. Verwerken basisgegevens en -informatie
3. Inventariseren en beoordelen bestaande peilbuizen
4. Ontwerp monitoringsnetwerk
Belangrijk onderdeel van het ontwerpproces was de interactie met de streek. Hiertoe zijn er vier bijeenkomsten georganiseerd, waarin het concept meetnetontwerp is besproken en betrokkenen input konden geven. Aan de hand van deze input is het ontwerp verder uitgewerkt en definitief gemaakt.
Inventarisatie meetpunten oppervlaktewater en grondwaterkwaliteit

Stuw in De Dooze
Naast het meetnetontwerp heeft Berendrecht Consultancy een inventarisatie uitgevoerd van bestaande meetpunten voor oppervlaktewater (kwantiteit en kwaliteit) en grondwaterkwaliteit. Deze inventarisatie is opgeleverd aan het projectteam, zodat zij in verdere fases van het project deze informatie kunnen gebruiken (bijvoorbeeld ten behoeve van een grondwatermodel).
- Project: Monitoringsplan uitstralingseffecten van natuurherstelmaatregelen Engbertsdijksvenen
- Opdrachtgever: LTO Noord
- Periode: 2017
- Functie: hydroloog, expert grondwatermonitoring