Het Landelijk Hydrologisch Model (LHM) is een geïntegreerd landsdekkend grond- en oppervlaktewatermodel van Nederland. Het LHM wordt binnen het Nationaal Water Model (NWM) ingezet voor diverse beleidsstudies op gebied van zoetwater (Deltaprogramma Zoetwater) en waterkwaliteit (hydrologische input voor modellering van nutriënten in grond- en oppervlaktewater, o.a. ten behoeve van de Nationale Analyse waterkwaliteit en KRW-Stroomgebied Beheerplannen. Daarnaast wordt het LHM door de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) ingezet voor het maken van operationele verwachtingen.
Eind 2019 is LHM 4.0 beschikbaar gekomen. Deze versie bevat belangrijke en ingrijpende wijzigingen in vergelijking met vorige LHM-versies. Gezien de beoogde toepassing van deze nieuwe LHM-versie in waterkwaliteitsvraagstukken in 2021 en verder, is begin 2020 besloten om ten opzichte van de LHM 4.0-versie nog een beperkte verbeter- en kalibratieslag uit te voeren, die heeft geresulteerd in het LHM 4.1. Om inzicht te krijgen in de kwaliteit en daarmee het toepassingsbereik van het LHM 4.1, inclusief de benodigde toekomstige verbeteringen aan het LHM, hebben HKV, Acacia Water en Berendrecht Consultancy de opdracht gekregen een uitgebreide toetsing en vergelijking aan metingen uit te voeren. Berendrecht Consultancy heeft de validatie en toetsing van het grondwaterdeel op zich genomen.
Voor toetsing van de validatieresultaten worden de meetpunten ingedeeld naar hydrotype. De toetsing is uitgevoerd voor zowel heel Nederland als voor drie gebiedstypen. De drie gebiedstypen zijn afgeleid uit de in Nederland voorkomende genoemde hydrotypen, resulterend in holoceen, pleistoceen, en sterk hellend gebied.
Voor de validatie van het grondwater is gebruik gemaakt van meetgegevens van peilbuizen die beschikbaar zijn via het DINO-loket en die aanvullend door regionale waterbeheerders zijn aangeleverd. Op deze dataset zijn diverse selecties en controles uitgevoerd. De validatieresultaten zijn getoetst aan de hand van diverse criteria. De resultaten hiervan zijn beschreven in het rapport Validatie en toetsing LHM 4.1, deelrapport 1: Grondwater. Onderstaand een voorbeeld van de wijze waarop de resultaten in de rapportage zijn gepresenteerd. Het betreft de mediane fout van het model voor het freatisch grondwater per hydrotype.
- Project: Validatie en toetsing Landelijk Hydrologisch Model 4.1
- Opdrachtgever: Rijkswaterstaat
- Periode: 2020-2021
- Functie: geohydroloog